Nowe technologie i prawa człowieka

Organizacijos kreipėsi į EP su prašymu sustabdyti visuomenę tildančius Ispanijos įstatymus

Neseniai vykusio susitikimo su europarlamentarais metu Ispanijos organizacijos siekė pirmiesiems pranešti apie liepos mėnesį įsigaliojančių „tildančių įstatymų“ keliamą pavojų pagrindinėms teisėmsir laisvėms šalyje.

by Rights International Spain
Image: Adolfo Lujan - Flickr/CC content

„Marchas por la Dignidad“ (liet. eitynės už orumą), „Plataforma de Afectados por la Hipoteca“ (liet. platforma asmenims, kuriuos paveikė hipoteka), kolektyvo „No Somos Delito“ (liet. mes - ne nusikaltimas), taip pat organizacijų „Cáritas“, „Greenpeace“ ir „Rights International Spain“ atstovai birželio 17 d. susitiko su Europos Parlamento grupių GUE/NGLirVerdes/EFA nariais bei Liberalų ir demokratų aljanso už Europą patarėju. Susitikimo šūkis - „Negali būti jokios žmogaus teisių Europos Sąjungos, kai viena valstybių narių taiko tildančius įstatymus“.

Tildantys įstatymai

Į Europos Sąjungą kreiptis šias organizacijas verčia tai, kad Ispanijos vidaus mechanizmai nėra veiksmingi kovai su taip vadinamų „tildančių įstatymų“ (naujojo baudžiamojo kodekso ir Visuomenės saugumo įstatymo) keliamu pavojumi žmogaus teisėms. Ispanijos institucijos nesiėmė jokių priemonių pagrindinių teisių ir laisvių užtikrinimui nei priimant naująjį Visuomenės saugumo įstatymą, nei neseniai įgyvendinant dvi baudžiamojo kodekso reformas.

Susitikimo metu buvo paminėta, kad šiais įstatymais Ispanija „primygtinai siekia įsteigti represinę, ne nusikaltimų prevencijos sistemą; susidūrėme su didžiausia kliūtimi laisvėms nuo Franko eros.“ Šiuo atžvilgiu buvo priminta, kad 2015 m. vasario mėnesį penki JT specialieji pranešėjai kategoriškai atmetė šias tris reformas, pabrėždami, kad jos „kelia grėsmę asmenų pagrindinėms teisėms ir laisvėms“.

Negana to, dėl tam tikrų taisyklių dviprasmiškumo sankcijos gali būti taikomos savavališkai - tai reiškia, kad jos yra ypač pavojingos ir tiesiogiai prieštarauja būtinybei užtikrinti įstatymo apibrėžtumą teisinėje valstybėje.

„Karšti pašalinimai“

Taip pat buvo paminėti ir kiti nerimą keliantys Visuomenės saugumo įstatymo elementai: tai, kad buvo įteisintas asmenų pašalinimas iš šalies supaprastinta tvarka - dar žinomas kaip „karštas pašalinimas“ - be jokių garantijų Seutos ir Meliljos pasienyje.

„Jei nenustatome migrantų tapatybės ir neįvertiname jų situacijos, kaip galime žinoti, ar iš šalies nepašaliname prekybos žmonėmis aukų?“ - klausė susitikimo dalyviai. Ši paskutinę minutę piliečiams ir patariamiesiems organams nežinant priimta reforma de facto pažeidžia tarptautinių sutarčių nuostatas. Buvo pabrėžta būtinybė nedelsiant ją atšaukti.

Galiausiai organizacija „Rights International Spain“ įspėjo, kad, deja, ne vien tik šie įstatymai prieštarauja Europos Sąjungos principams ir esminėms vertybėms: priešingą poveikį gali turėti tiek jau dabar priimtos priemonės, kaip kad teismo mokesčius numatantis įstatymas, tiek kitos, kurių įstatymų leidėjai dar nepatvirtino - pavyzdžiui, Nemokamos teisinės pagalbos įstatymo, Teismo galių įstatymo ar Baudžiamojo proceso įstatymo reformos. „Negalime leisti, kad Ispanija taptų kita Vengrija“ - tokią išvadą priėjo dalyviai.

Europarlamentarai įsipareigojo veikti

Susitikime dalyvavę europarlamentarai išreiškė didelį susirūpinimą dėl grėsmingo Ispanijos perėjimo prie autoritarinės politikos ir spaudos konferencijoje pareiškė, kad jie sieks „izoliuoti Ispanijos vyriausybę ir pasmerkti šiuos pokyčius“.

Be kita ko, jie pažadėjo iki liepos 1 d. užtikrinti 10 procentų Parlamento narių palaikymą šiuos įstatymus smerkiančiam manifestui, o po to toliau skatinti paramą, kol bus surinkta 300 parašų.

Kiti susitikimo metu pateikti pasiūlymai: vykdyti bendras gerklę užkemšančius įstatymus smerkiančias akcijas; priversti Ispanijos vyriausybę stoti prieš Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetą dėl tokių įstatymų priėmimo prieš rinkimus; raštu teikti užklausimus ir peticijas Europos Parlamentui; ir pradėti diskusiją Europos Parlamente dėl Ispanijos, kaip kad buvo padaryta su Vengrija.

Donate to liberties

Your contribution matters

As a watchdog organisation, Liberties reminds politicians that respect for human rights is non-negotiable. We're determined to keep championing your civil liberties, will you stand with us? Every donation, big or small, counts.

We’re grateful to all our supporters

Your contributions help us in the following ways

► Liberties remains independent
► It provides a stable income, enabling us to plan long-term
► We decide our mission, so we can focus on the causes that matter
► It makes us stronger and more impactful

Your contribution matters

As a watchdog organisation, Liberties reminds politicians that respect for human rights is non-negotiable. We're determined to keep championing your civil liberties, will you stand with us? Every donation, big or small, counts.

Subscribe to stay in

the loop

Why should I?

You will get the latest reports before everyone else!

You can follow what we are doing for your right!

You will know about our achivements!

Show me a sample!