Technologies et droits

Ще поеме ли Италия по европейския път на брачното равенство?

Италия продължава да изостава от Северна и Западна Европа по отношение равенството на гейовете и родителските права на еднополовите двойки, като няма изгледи това да се промени в близко бъдеще.

by Dóra Görgei
Много европейски страни вече позволяват сключването на брак между хора от същия пол или са приели закони, уреждащи различни форми на граждански и еднополови съюзи.

В тези страни зачитането на личния и семейния живот е гарантирано и за еднополовите двойки и те имат възможност да създадат собствено семейство или да приемат детето на партньора си.

Новият италиански закон за гражданските съюзи

Сенатът на Италия прие закон за гражданските съюзи и еднополовите двойки едва през 2016 г. благодарение на първото по рода си решение на Европейския съд по правата на човека по делото на Олиари и др. Срещу Италия. Съдът постанови, че Италия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека и по-специално правото на зачитане на личния и семейния живот на хомосексуалните хора.

Според решението липсата на правна разпоредба, която позволява на хомосексуалните хора да влизат в граждански съюз или регистрирано партньорство, е форма на дискриминация.

Италианският закон за гражданските съюзи е голяма крачка за правата на ЛГБТ, но за съжаление му липсва така важната разпоредба относно родителските права. Един от най-спорните текстове не позволява осиновяването на доведено дете от небиологичен родител, поради което децата са застрашени от изоставяне.

Not there yet: Italy's new civil unions bill feels empty without the right of stepchild adoption.

Липсата на такова право изпразва закона от съдържание и той остава без реален ефект. Освен правото да сключват граждански съюз, от изключително значение за еднополовите двойки е правото да осиновят дете.

Непризнаването на съпружеските им права и юридическата невъзможност да осиновят доведено дете премахва много от положителните предимства на гражданския съюз и може да се разглежда като форма на дискриминация, основана на сексуална ориентация.

Другаде в Европа

Скандинавските страни - Дания, Норвегия и Швеция - заедно със страните от Бенелюкс - Белгия, Холандия и Люксембург - и Исландия и Финландия са водещи, що се отнася до ЛГБТ общността.

In 1989, Denmark became the first European country to pass a national law allowing civil unions.

Всички тези страни вече признават еднополовите бракове (Финландия от 2017 г.) с всички правни ползи и средства за защита като тези, предвидени за хетеросексуални бракове.

Освен това посочените по-горе страни също така признават на еднополовите двойки правото да сключват граждански съюз и да осиновяват доведено дете поотделно или съвместно.

През 1989 г. Дания стана първата европейска страна, приела законодателство, което позволява гражданските съюзи; 10 години по-късно с изменение е разрешено и осиновяването на доведено дете. През 2010 г. датският парламент гласува да се позволи на хомосексуалните двойки, сключили гражданско партньорство, съвместно да осиновяват деца. Накрая, през 2012 г., бяха легализирани и еднополовите бракове.

Donate to liberties

Your contribution matters

As a watchdog organisation, Liberties reminds politicians that respect for human rights is non-negotiable. We're determined to keep championing your civil liberties, will you stand with us? Every donation, big or small, counts.

We’re grateful to all our supporters

Your contributions help us in the following ways

► Liberties remains independent
► It provides a stable income, enabling us to plan long-term
► We decide our mission, so we can focus on the causes that matter
► It makes us stronger and more impactful

Your contribution matters

As a watchdog organisation, Liberties reminds politicians that respect for human rights is non-negotiable. We're determined to keep championing your civil liberties, will you stand with us? Every donation, big or small, counts.

Subscribe to stay in

the loop

Why should I?

You will get the latest reports before everyone else!

You can follow what we are doing for your right!

You will know about our achivements!

Show me a sample!