Tech & Rights

Lidskoprávní situace ve Španělsku je kritizována ve výroční zprávě RIS pro rok 2015

Španělsko se vydalo opačným směrem, pokud jde o zajištění práv občanů v celé řadě kritických oblastí, včetně přístupu k soudním systému.

by Rights International Spain
lidská práva
Rights International Spain zveřejnila svou výroční zprávu o situaci v oblasti lidských práv ve Španělsku. Zpráva potvrzuje špatný trend ochrany lidských práv ve Španělsku v roce 2015.

Několik zpravodajů Zvláštní Rady OSN pro lidská práva vyzvalo španělskou vládu, aby stáhla nebo revidovala některé legislativní reformy a změnila své postupy, aby byl zajištěn soulad s mezinárodním právem v oblasti lidských práv a jeho normami. Zákon o veřejné bezpečnosti, reformy trestního zákoníku, univerzální jurisdikce nebo přerušení těhotenství byly odsouzeny mnoha mezinárodními institucemi.

Roubík zůstává

Výbor proti mučení, Výbor pro lidská práva a CEDAW hodnotily španělskou zprávu a vyjádřily své obavy. Všechny tři výbory odsoudily nedostatek souladu s předchozími doporučeními. Byli také velmi kritické k nedostatku svědomitosti, monitorování a uplatňování rozsudků nebo rozhodnutí přenesených do individuálních rozhodnutí.

Rada pro lidská práva přijala Pravidelnou výroční zprávu (UPR) o Španělsku s významnými doporučeními. Nicméně, i když španělská vláda přijala řadu doporučení, odmítla přijmout řadu důležitých, jako je například zrušení samovazby, "roubíkové zákony," nařízení, které "legalizuje" hromadné deportace nebo přijetí zákona o rovnosti, který by zahrnoval mezinárodní normy pro boj proti všem druhům diskriminace.

Problematika hranic

Jak je uvedeno ve výroční zprávě RIS, všechny výše uvedené instituce odsuzují útoky na svobodu shromažďování, svobodu projevu a svobodu informací, nedostatek účinných prostředků pro zabránění mučení, nadměrné použití síly a nedostatek odpovědnosti policie, samovazbu a nedostatek záruk, souhrnné deportace, nedostatek vhodných politik k řešení etnické diskriminace, úplnou absenci jakéhokoli vyšetřování zločinů z minulosti a nedostatek vhodného školení o lidských právech pro členy justice.

Komisař pro lidská práva Rady Evropy navštívil Španělsko s obavami o souhrnné vyhoštění z Ceuty a Melilly. Navíc, Výbor pro zabránění mučení Rady Evropy zveřejnil zprávu zaměřenou na různé prvky španělské imigrační kontrolní politiky, jako je například použití násilí ze strany policie. Pokud jde o situaci na jižní hranici, komisař trval na povinnosti nenavracení a zajištění rychlého a účinného vyšetřování případů špatného zacházení ze strany policistů.

Cesta zpět

Výbor ESCS vydal rozhodnutí (Pohledy) proti Španělsku pro nedostatek účinného přístupu k soudům (z důvodu nesrovnalostí v procesu), k ochraně práva na bydlení. Evropský soud pro lidská práva odsoudil Španělsko několikrát.

Většina z těchto rozhodnutí se týká porušení článku 3 (nedostatek adekvátních šetření týkajících se mučení a špatného zacházení), článku 6 (spravedlivý proces), článku 13 (nedostatek adekvátního opravného prostředku) a článku 8 (rodinného života). V jednom z těchto rozsudků, Španělsko uznalo porušení práv žalobkyně, ale dospěli k dohodě. A konečně, Soudní dvůr Evropské unie vydal důležité rozhodnutí o základních právech připomínající Španělsku nedostatek procesních záruk pro lidi s hypotékami.

Abychom to shrnuli, Španělsko nejen omezuje občanská práva a svobody, ale dokonce se vydalo opačným směrem, pokud jde o možnost řádné obrany před soudem, zřizování překážek pro běžné občany k přístupu ke soudnictví a poskytování dostatečné ochrany.

Je důležité si uvědomit, že odpovědnost za ochranu, respekt a provádění lidských práv patří nejen vládě (výkonné moci), ale ostatním složkám státní moci (zákonodárné a soudní).