Democracy & Justice

​Peste 80 de ONG-uri solicită UE să finanțeze grupurile pentru drepturi și democrație

Liberties a trimis astăzi Comisiei și Consiliului European o scrisoare semnată de 80 de ONG-uri, prin care solicită UE să creeze un fond special pentru susținerea grupurilor care luptă pentru drepturi și democrație în Europa.

by Israel Butler

Ce puteți face dacă vă vedeți politicienii impozitându-vă în timp ce șoselele și școlile se dărâmă? Sau dacă vi s-a spus că nu puteți protesta pașnic pentru a vă plânge de reducerea cheltuielilor publice, căci poliția vă va amenda? Sau dacă vreți să înțelegeți de ce spun autoritățile că trebuie să spioneze e-mailurile cetățenilor, dar mass-media condusă de guvern nu îți spune povestea până la capăt? Și cui te poți adresa dacă un spital refuză să-i ofere copilului tău o operație de rutină care i-ar putea salva viața doar pentru că nu-i place religia ta? Sau dacă vedeți că nu puteți beneficia de servicii corecte din partea judecătorilor controlați de politicieni? Ce se întâmplă dacă sora ta este o victimă a violenței domestice, dar adăpostul care îi asigură protecție va fi închis pentru că politicienii tăi nu cred în drepturi egale pentru femei?

Faceți clic aici pentru a citi scrisoarea deschisă.

Aflați de ce avem nevoie de un fond special pentru drepturi și libertăți

Puteți încerca să inițiați un proces la o instanță judecătorească din țara dumneavoastră sau poate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dar este scump și complicat. Puteți încerca să organizați un protest sau să scrieți o scrisoare reprezentantului ales. Puteți încerca să înțelegeți ce spune legea. Dar ați fi singur, cu o singură voce.

Cu toții avem nevoie de ONG-uri

Aici intră în joc grupurile care luptă pentru drepturi și democrație - sau organizațiile neguvernamentale independente. Ele ne ajută să ne protejăm drepturile prin inițierea de procese în fața instanțelor judecătorești. Ele ne ajută să ne organizăm cu alte mii de cetățeni care sunt de acord cu noi și împreună să le spunem politicienilor ce credem prin proteste și petiții. Ele ne pot explica ce impact vor avea asupra drepturilor noastre niște schimbări legale complexe și cum putem lupta pentru a ne proteja libertățile.

Dar grupurile pentru drepturi și democrație nu pot face nimic fără bani. Majoritatea guvernelor nu doresc să finanțeze activiștii care îi critică.

Nu doar țări precum Polonia, Ungaria și România încearcă să aducă la faliment organizații neguvernamentale independente reducându-le sau blocându-le total accesul la donații. Grupurile acestea au probleme cu resursele financiare în marea majoritate a regiunilor europene. Creșterea popularității extremismului de dreapta în Europa înseamnă pentru grupurile care luptă pentru a ne proteja modul democratic de viață și libertățile că trebuie să facă mai mult cu mai puțin.

Acesta este motivul pentru care Liberties și alte 80 de organizații din diferite țări au trimis astăzi o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale din cadrul Consiliului European să creeze un fond special pentru sprijinirea grupurilor care luptă pentru drepturi și democrație. Parlamentul European a susținut această solicitare. Dar Comisia Europeană a ignorat deputații europeni. Ce a făcut aceasta a fost să prezinte o propunere pentru un program de finanțare care nu oferă niciun ajutor grupurilor pentru drepturi și democrație care lucrează la nivel local sau național.

Putem împiedica dispariția activiștilor care ajută cetățenii de rând să lupte pentru drepturile lor. Ne putem susține democrațiile aflate acum în dificultate și putem ajuta cetățenii ca tine să se organizeze și să se mobilizeze împotriva noilor autoritari. Dar numai dacă putem convinge UE să-și folosească banii pentru a susține și finanța organizațiile care luptă pentru respectarea drepturilor și libertăților tuturor în Europa.

Faceți clic aici pentru a citi scrisoarea deschisă.

Aflați de ce avem nevoie de un fond special pentru drepturi și libertăți

Descărcați aici documentul privind Instrumentul pentru Valorile Europene